VAD ÄR 5G? HÄR REDER VI UT BEGREPPEN

5G är nästa generations mobilnätverk – där bandbredd, hastighet och allt vi i dag använder dagens mobilnät (4G) till ska förbättras.
Även om hastigheten och uppkopplingen kommer att vara annorlunda mot i dag kommer det framför allt betyda att fler och kraftfullare prylar kan kopplas upp samtidigt.

Nästa generations nätverk, vad menas då med det? Jo, data kan, till exempel, överföras snabbare på de högre frekvenserna. Ny antennteknik har gjort att det finns utrymme för mer data samtidigt som vi kommer kunna hantera många fler uppkopplade saker på samma gång.

5G kommer helt enkelt att ge oss nya förutsättningar och möjligheter för företagande, viktiga samhällsfunktioner och för det vi gör på vår fritid. Det kan handla om fjärrstyrda och självgående fordon, automatiserade processer och tjänster, distanssjukvård, nya och bättre streamingtjänster eller helt nya spelupplevelser i mobila enheter. Det är just det som gör 5G unikt – väldigt många saker och tjänster får plats i samma mobilnät utan att kvaliteten i uppkopplingen påverkas.
 
Telia var först med att lansera 4G, och vi vet att ett säkert och pålitligt nät är kärnan i det smarta, hållbara och attraktiva samhället. 4G kommer fortsätta vara viktigt under lång tid men 5G kommer lanseras kommersiellt i Sverige under 2020. Resan hit har stakats ut av flera viktiga milstolpar, och du kan läsa mer om vad vi åstadkommit lite längre ned. Men redan under 2016 samarbetade vi med Ericsson för att utveckla och testa framtidens 5G-nät. I december 2018 startade vi tillsammans Sveriges första 5G-nät, på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Den här 5G-tekniken använder man nu på många håll inom forskning och industri. 

5G vs 4G

  • 5G är snabbare än 4G
  • 5G har högre kapacitet än 4G
  • 5G har kortare svarstider (latency) än 4G
  • 5G använder mer radiospektrum än 4G
  • 5G har fler tillämpningsområden än 4G   

Mer om 5G