navigation-profile navigation-search navigation-menu navigation-services navigation-mail navigation-mail navigation-laddarefill navigation-forum navigation-close navigation-plus navigation-minus navigation-chevron-right navigation-newspaper heart

Telia säljer inte kunduppgifter vidare

Publicerad: 2015-01-28 09:40

Dagens rapportering i media (TV4 Nyhetsmorgon) om att Telia säljer kunduppgifter vidare är en gammal nyhet från våren 2013. Att frågan återigen är aktuell beror på en juridisk process om misstänkta bluffakturor.

I slutet på 2012 och i början på 2013 var det ett antal inslag och artiklar i media om bluffakturor kopplade till porrsajter. Det vill säga kunder som fått fakturor på hundratals kronor där företagen bakom fakturan krävde ersättning för påstådda besök via mobilen på företagens hemsida med erotiskt innehåll samt för olaglig nedladdning av filmklipp. 
Företagen i fråga hade också publicerat namn på offentliga listor på "kunder" som inte betalat och som alltså hängdes ut som "porrsurfare".

Telia hade fram till och med februari 2013 avtal med så kallade aggregatörer som i sin tur hade avtal med innehållsleverantörer. Aggregatören var en mellanhand mellan operatören och innehållsleverantören som bland annat hjälpte till med smidiga betalningslösningar. Så fort vi fick reda på att vissa företag missbrukade dessa avtal sades de upp med omedelbar verkan (februari 2013).

arrow-downt arrow-downt information navigation-arrow-down navigation-arrow-right