Installera fiber
steg för steg

1. Beställ fiber


Kontakta oss och begär en offert. Du kan beställa fiber när vi ska bygga ut fibernätet i ditt område och genomför en så kallad fiberkampanj eller när fibernätet redan är utbyggt där du bor.

Antingen beställer du Telia Fiberanslutning, där Telia levererar både anslutning och tjänster, eller Öppen Fiber, där Telia levererar fiberanslutningen men varje hyresgäst själv väljer tjänsteleverantör.

Från det att du beställer fiberanslutning till att den är på plats tar det normalt 6-9 månader.

2. Planera för fiberanslutning

 
Vår entreprenör kontaktar dig för att boka ett projekteringsmöte. Under mötet planerar ni fiberinstallationen tillsammans och sätter upp en projektplan.

Några veckor innan arbetet sätter igång skickar vi ut information till hyresgästerna om hur installationen kommer gå till och vilket utbud av bredband, tv och telefoni de kommer kunna välja mellan.

3. BYGGNATION OCH FIBERINSTALLATION


Om fibernätet inte är utbyggt i ditt område så gräver vi först schakt och drar kablar i gatan. När de är på plats drar vi en fiberkabel den kortaste vägen från fibernätet i gatan fram till din fastighet och in i källaren.

Från källaren bygger vi ett fastighetsnät som vi ansluter hushåll eller företag till. I varje lägenhet eller lokal installerar vi den medieomvandlare som låter varje hushåll och företag beställa sina egna bredbands-, tv och telefonabonnemang.

Så här ser en fiberanslutning ut

Nedgrävd kabel är vårt vanligaste sätt att ansluta fastigheter till fibernätet. I vissa fall kan vi använda oss av luftburen ledning.

1. Fibernät i gatan

2. Fiberkabel dragen i ny eller befintlig kanalisation

3. Intag i husets yttervägg

4. Access-switch i källaren

5. Fastighetsnät och medieomvandlare i lägenheter eller lokaler

4. Fibertjänster - bredband, tv och telefoni via fiber


När fiberanslutningen är på plats är det dags att beställa fibertjänster. Har du beställt Öppen Fiber väljer och beställer hushåll och företag sina abonnemang på Bredbandswebben genom att koppla en dator till nätverksuttaget i väggen med en sladd. Då ser de vilka tjästeleverantörer de kan välja mellan och vilka erbjudanden som gäller för just dem.

Det går också bra att beställa direkt från vald leverantör.

De som bor och verkar i en fastighet med Telia Fiberanslutning aktiverar de tjänster som ingår i deras gruppavtal här på telia.se. Hyresgästerna kan därefter köpa till högre bredbandshastighet eller fler tv-paket via Mitt Telia, om de önskar.

Bredbandswebben Aktivera Telia-tjänster

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

Vad tycker du om den här sidan?

Observera att detta bara gäller synpunkter ang. förbättringar av Telia.se. Vi hanterar inte kundärenden. Alla synpunkter sparas.

Klar

Tack för ditt bidrag!

bundled-arrow-right close information navigation-arrow-down navigation-arrow-right panic playbutton svg-icon-arrow-down svg-icon-arrow-up ; svg-icon-checkmark