Döp om routerns trådlösa nätverk

Om du vill sätta ett mer personligt namn på ditt trådlösa nätverk så följ en av guiderna nedan beroende på vilken routermodell du har.

Byt namn på routerns trådlösa nätverk

F1-router

Inställningarna för F1-routern görs via appen Telia Smart Control som du kan ladda ner via App Store eller Google Play.

1. Välj mellan Hemmanätverk och Gästnätverk beroende på vilket du vill döpa om

2. Klicka på Huset med kugghjulet till höger

3. Klicka sedan Wifi-detaljer

4. I vyn som visas kan du ändra både wifi-namn och lösenord

OBS! Om du ändrar namn eller lösenord på ditt wifi, behöver du logga in på nätverket med dina enheter på nytt.

Stänga av wifi

Håll in knappen med wifi-symbolen på routerns kortsida i 15–30 sekunder för att stänga eller slå på ditt wifi.

SagemCom F@st 5370e

Vi rekommenderar dig som har router Sagemcom F@st 5370e att använda appen Telia Smart Control för att ändra nätverksnamn samt andra inställningar.

1. Välj mellan Hemmanätverk och Gästnätverk beroende på vilket du vill döpa om

2. Klicka på Huset med kugghjulet till höger

3. Klicka på Wifi-detaljer

4. I vyn som visas kan du ändra både wifi-namn och lösenord

OBS! Om du ändrar namn eller lösenord på ditt wifi behöver du logga in på nätverket med dina enheter på nytt.

Vill du istället göra det via gränssnittet så följ denna guide:

1. Öppna en webbläsare och skriv in adressen 192.168.1.1 i adressfältet, tryck sedan på Enter.

2. Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som ditt användarnamn (viktigt med stort A). Fungerar inte det, skriv in admin med litet a istället. Skriv sedan in det lösenord (Access Key) som står på undersidan/baksidan av din wifi-router. Klicka på Login

3. Klicka på wifi-fältet i mitten av sidan, därefter klickar du på fliken Basic och skriver in det namnet som du vill att ditt trådlösa nätverk ska ha. Det gör du i rutan till höger som är märkt SSID

Ändra lösenord

1. I rutan till höger, Password, fyller du i det lösenord du vill ha. Fyll i samma lösenord igen i rutan Confirm Password. Lösenordet måste vara minst åtta tecken långt. På raden under Password ser du hur säkert ditt lösenord är. Rött markerar minst säkert och grönt markerar mest säkert. Vi rekommenderar att du blandar stora och små bokstäver tillsammans med siffror för att göra ditt lösenord så säkert som möjligt

2. Klicka därefter på Apply för att spara dina ändringar

OBS! Om du ändrar namn eller lösenord på ditt wifi behöver du logga in på nätverket med dina enheter på nytt.

Stänga av wifi

På Sagemcom F@st 5370e är lamporna normalt sett i standby-läge och det kan vara svårt att se om wifi är av eller på. För att inaktivera eller aktivera wifi håller du in wifi-knappen på routerns kortsida i fem sekunder.

Technicolor TG799vac, TG799vac Xtream och TG799v2

1. Öppna en webbläsare, skriv in adressen 192.168.1.1 i adressfönstret och klicka på Enter. Fungerar det inte kan du prova att skriva in 192.168.1.254 istället

2. Om en inloggningsruta visas, ange Administrator som ditt användarnamn (viktigt med stort A). Fungerar inte det, skriv in admin med litet a istället

3. Skriv sedan in det lösenordet som står på undersidan/baksidan av din wifi-router. Lösenordet är märkt Access Key. Klicka därefter på Sign in

4. Klicka på rutan Wireless

5. Nu visas en lista över de olika trådlösa nätverk som routern har, till exempel 2,4Ghz, 5Ghx och gästnätverk. Välj det nätverk i menyn som du vill byta namn på. OBS! Om du har TG799v2 finns endast nätverk för 2,4GHz

6. Skriv in det nya nätverksnamnet i rutan SSID-name. Klicka sedan på Save

7. Vill du byta lösenord till nätverket skriver du in ditt nya lösenord i fältet Wireless Password. Lösenordet måste vara minst åtta tecken långt. Vi rekommenderar att du väljer ett lösenord med både stora och små bokstäver samt siffror för att göra lösenordet säkrare.

Stänga av wifi

TG799vac Tryck knappen direkt till höger om lamporna i cirka sex sekunder för att stänga av eller slå på wifi.

TG799vac Xtream Tryck på i-knappen direkt till vänster om lamporna på ovansidan i cirka tolv sekunder för att stänga av eller slå på wifi.

TG799v2 Tryck på i-knappen direkt till vänster om lamporna på ovansidan i cirka tolv sekunder för att stänga av eller slå på wifi.